РЗИ Сливен с препоръки за предпазване от вируса „Зика"

08:45, 10 мар 16 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Препоръки за предпазване от вируса „Зика" разпрати Регионална здравна инспекция Сливен до всички ръководители на лечебните заведения. Общопрактикуващите лекари трябва да следят за здравословното състояние на своите пациенти, които са пътували до Латинска Америка.

Около 80% заболяването протича асимптоматично, а в останалите 20% от случаите симптомите - обрив по кожата, конюнктивит, мускулни болки и главоболие, отшумяват за 4 - 5 дни, обвяви д-р Даниела Калева, директор на Дирекция „Епидемиология на инфекциозните болести“. Заболяването е опасно за бременните жени, защото е установена връзка между това заболяване и раждане на деца с увреждания.

Д-р Калева препоръча на пътуващите в страните от Бразилия, Латинска Америка да използват индивидуални предпазни средства, дрехи с дълги ръкави и крачоли, средства на химическа основа, които отблъскват комарите. Към общините от РЗИ е изпратено и указание за провеждане на ефективни дезинсекционни и деразакаризационни мерки. По думите на специалиста, най-подходящият период за това е месец май.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама