Сидеров се призна за виновен по три обвинения

10:02, 10 мар 16 / Политика 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лидерът на “Атака” Волен Сидеров се е признал за виновен по три обвинения срещу него, стана ясно от съобщение на Софийския градски съд (СГС).

Става въпрос за случаите в град Батак от 17 май 2011 г., за скандала в НАТФИЗ, станал на 23 октомври 2015 г. и за първия ден на 42-ото Народно събрание, когато атакистът обиждаше репортер на СКАТ.

Адвокатите на Сидеров предлагат лидерът на “Атака” да бъде наказан с пробация със задължителна регистрация по настоящ адрес, периодични срещи с пробационен служител и поправителен труд, изразяващ се в месечни удръжки от заплатата.

За случая в НАТФИЗ споразумение с прокуратурата е сключил и Десислав Чуколов, което предвижда наказание „пробация“ със същите мерки.

Предстои съдът да разгледа предложенията за споразумения на 14 март т.г.

На 17 май 2011 г. Сидеров и други атакисти предизвикаха скандал в Батак по време на отбелязването на Априлската епопея. Лидерът на "Атака" прекъсна тържествения концерт, посветен на 135-годишнината от историческите събития.

От прокуратурата уточняват, че преди този инцидент местният Общински съвет е забранил политическите изяви на всички партии, както и излагането на знамена, плакати, лозунги и скандирания с такава насоченост на 16 и 17 май 2011 г. Въпреки това от "Атака" подали заявление за провеждане на свой митинг на 17 май 2011 г., след което кметът на Батак предупредил партията, "че мероприятието може да бъде проведено от 18.00 часа същия ден, след приключване на планираните мероприятия".

Вторият случай доби огромна популярност заради фразата "Извини се, бе", която многократно бе повторена от самия Сидеров и негови съпартийци по отношение на репортер на телевизия СКАТ, собственост на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Тогава атакистите настояваха за извинение, тъй като медията на бившия им съмишленик била обидила избирателите им.

"Репортерът бил обграден от представители на ПГ на ПП "Атака" до стената на сградата на Народното събрание, като не го допускали да се оттегли. Пристигналият на място полицейски служител застанал между журналиста и Сидеров и придружаващите го лица, в резултат на което обграденият успял да се оттегли. Словесната атака на Волен Сидеров се пренесла пряко върху полицейския служител, отново с обиди и заплахи. Полицаят е блъснат в областта под гърдите от Сидеров и в същото време на висок тон е обвинен от него, че сам е бутал и блъскал народен представител. В резултат от блъскането на Волен Сидеров, полицейският служител изпитал силна болка, залитнал назад и отстъпил. Кадри от това поведение са били разпространени от медиите", твърди главният прокурор в искането си до депутатите.

В третото обвинение прокуратурата разказва как Сидеров и Чуколов нахлуха в НАТФИЗ. "С поведението си Волен Николов Сидеров и Десислав Чуколов в съучастие са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост. Освен това Сидеров принудил студентка в НАТФИЗ да предаде мобилния си апарат, с цел да бъдат изтрити от него снимки, като употребил за това сила - държал и стискал китките на студентката, докато тя не пуснала мобилния си апарат", посочват още от прокуратурата.

Сидеров е обвиняем за още два случая - заради клекшопа в близост до НАТФИЗ и за скандала на летището във Варна, когато лидерът на "Атака" удари полицай.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама