50 юнги се качват на ветроходите от "Тол шипс"

10:24, 10 мар 16 / Спорт 25 245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Петдесет млади българи ще имат уникалния шанс да се качат на борда на ветроходите от „Тол шипс“ и да участват като практиканти  в продължение на 30 дни в цялата регата от Констанца до Варна, съобщиха от общинската дирекция „Спорт“. Варна ще бъде за трети път домакин на престижното състезание от 1 до 4 октомври. Подготовката за морското събитие тече с пълна сила. След старта на кампанията за набиране на доброволци, вече е в ход още една – намиране на спонсори за осигуряване на средства за плаването на практикантите.  

Не е задължително кандидатите за практиканти да имат някаква предварителна подготовка по ветроходство или професионална морска перспектива. С качването си на борда те ще преминат  щателна подготовка по лична безопасност и оцеляване на море. Освен това ще се запознаят в детайли със стъкмяването на кораба и с реда на борда, обясниха от спортната дирекция на общината. От практиканта ще се изисква  да живее според режима на кораба, да носи вахта, да усвои работата на палубата и управлението на ветрилата. Той ще участва в поддръжката и ще работи в екип сред международен екипаж. Юнгите ще трябва да спазват желязната дисциплина на борда и да си изградят критерии за самодисциплина, както и да придобият  редица други качества,  формиращи характера им за цял живот.

От средата на февруари започна кампанията за набиране и подготовка на т.нар. офицери за свръзка. Това са около 70 души доброволци, разпределени по 2-4 души на кораб в зависимост от броя на екипажа. Те са живата и постоянна връзка между ветроходите  и организаторите. Доброволците ще оказват пълно съдействие на капитана и екипажа при следването на програмата на пребиваването на кораба във Варна при снабдяване, участие в екскурзии, състезания, културни мероприятия, медицинска и спешна помощ, проблеми на  борда и др. Те ще бъдат подготвени и за оказване на съдействие на посетителите.

 Задължително условие на кандидатите за доброволци е да ползват  отличен писмен и говорим английски език, да са на възраст над 19 години, да са отговорни, да умеят да вземат бързи и правилни решения, да бъдат дисциплинирани и  да могат да издържат извънредното натоварване в продължение на седем дни. За да има избор, организаторите  на домакинството очакват поне 160 - 170 кандидати. До този момент има подадени 60 заявления.  В сайта  на регатата е публикуван формуляр за кандидата, а на 24 март е първото събиране за подбор  на доброволците.

Вече са подадени и първите писмени заявки от очакваните ветроходи -„Мир“ (Русия), „Бодрум“ (Турция) и „Погория“ (Полша). Има и устни потвърждения за участие от „Мирча“ и „Адорнате“ от Румъния, „Калиакра“ и  „Роял Хелена“ от България.



 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама