Кметът на Айтос игра фърфалак пред международна делегация

10:25, 10 мар 16 / Любопитно 25 512 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Айтос Васил Едрев показа на международна делегация как се играе фърфалак, съобщиха от пресцентъра на местната Община. Това се случи на 8-ми март, когато бяха посрещнати партньорите по проекта „Мост между три поколения: Вечните игри и детски играчки“.

„Освен че е интересен за децата, мисля, че този проект е много интересен и за възрастните. Накара ме да се върна в детството и да си спомня игрите, на които сме играли като малки. Те възпитаваха у нас състезателен дух, екипност и амбиция за успех. И разбира се -  носеха ни много радостни моменти. Затова реших и аз да подпомогна проекта като се включа с една интересна игра от моето детство. Играта се казва фърфалак /пумпал/ и правилата са простички“, каза Васил Едрев.

Изненадата за гостите беше още по-голяма, когато градоначалникът не само обясни правилата на играта, но лично я демонстрира със специално подготвени атрибути. Ръководителката на делегацията от Турция също поиска да завърти пумпала и след успешния опит получи играчката като дар по проекта.

След общата снимка, която си направиха за спомен, гостите посетиха ЦДГ „Радост“, където деца в народни носии ги очакваха с хляб и сол. Две детски групи се включиха в концерта с химна на Айтос, народни танци и балет. Освен вълнуващите спомени от срещата с децата, те ще отнесат в своите страни и аромата на българската роза, запечатан в мускалите, които малчуганите им дариха.

Основните теми, които ръководителите от 8 държави разискваха с кмета на Айтос, бяха свързани с взаимодействието на общинската администрация с училищата, с мястото и ролята на Общината като заинтересована страна в процеса на дигитализация на образованието и съхраняването на културната идентичност и традициите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама