Община Русе разглежда планове за защита от бедствия и противодействие на тероризъм

11:09, 10 мар 16 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Общински съвет - Русе са внесени за разглеждане проекти на планове за защита от бедствия и противодействие на тероризма, става ясно от докладна записка, постъпила от името на кметската администрация. 

Във връзка с промените настъпили в Закона за защита при бедствия и налагащите се промени в Плана за защита при бедствия, същият е актуализиран и предложен за разглеждане. С Решение № 1/05.01.2016г. на Министерския съвет на Република България е приет Национален план за противодействие на тероризма и всички министерства, ръководители на ведомства, отговорни за изпълнението му, областните управители и кметове на общини, собствениците или оператори на стратегически обекти и на обекти от критичната инфраструктура трябва да изготвят планове за противодействие на тероризма, се казва в мотивите към предложението. 

Местната администрация разглежда няколко потенциални опасности за възможни бедствия в Общината: предизвикани от природни явления; вследствие на крупни производни аварии и пожари в обекти, работещи с взривоопасни и пожароопасни материали, опасни химични вещества и токсични газове; вследствия на транспортни инциденти – пътни, железопътни и речни; вследствие на епидемии и пандемии по хората, животните и растенията.

За Община Русе се прогнозирана 8-ма степен по скалата на Медведев - Шпонхоер – Карник. Изчислява се, че при най-неблагоприятен развой на събитията при земетресение, разрушенията на сградния фонд могат да достигнат около 40 - 50%, а жертвите 10 -15%. 

Възможни аварийни ситуации могат да възникнат от АЕЦ "Козлодуй" и АЕЦ "Черна вода" (Румъния), но се отбелязва, че Община Русе се намира извън най-опасната 30-километрова зона и при двата обекта. Отчитат се транспортните възли, които минават през територията на Общината, и потенциалните опасности от големи транспортни инциденти. Възможността от биологично заразяване се обуславя от географското разположение, международна епизоотична обстановка, структурата на селското стопанство, и възможен био-тероризъм.

Във връзка със сложната международна обстановка в последните години, документът обръща сериозно внимание на терористичните заплахи, и маркира на най-важните потенциални мишени, както и мерките за тяхната защита. Разглеждат се както традиционните взривни устройства, така и средства за физическо и психологическо поразяване на много хора, причиняващи значителни екологични щети. В списъка влизат и високите технологии, като се отбелязва важността на компютърните бази данни, връзките между тях и заплахите пред нормалната им работа. 

В плановете са включени подробни инструкции за начина на действие и взаимодействие на отделните институции, организации и физически лица, както и разпределение на отговорностите и компетенциите. 

Предстои документът да бъде разгледан в постоянните общински комисии, и да бъде гласуван по време на редовното заседание на местния парламент в края на месец март. 

Пълният текст на Плана е достъпен в прикачения документ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама