Реформаторите скочиха на Цветанов заради чиповете в личните карти

11:23, 10 мар 16 / Политика 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Реформаторският блок искат връщането на текстовете в Закона за електронната идентификация за поставяне на чипове в личните карти. Това заявиха те на брифинг в парламента. Вчера на заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов (ГЕРБ) предложи тези текстове от Закона за електронната идентификация да отпаднат, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски заяви, че текстът за електронния чип в личните карти е сериозен проблем за тях, защото касае електронното гласуване.

"Позицията ни е единна. Включва и разговори с ГЕРБ. Убеден съм че имаме достатъчно аргументи, за да убедим ГЕРБ, ако искаме да имаме ефективно електронно гласуване", посочи той.

Димитър Делчев, който е и член на комисията обясни, че в края на гласуването било предложено два от параграфите за издаване на документи с елелтронен чип да отпаднат. 

"Лично аз се въздържах и не подкрепих предложението, защото електронните лични карти са стедството, чрез което може да се улесни електронното гласуване. Ще настояваме в зала текстовете да останат и ако не останат, планираме законопроект, чрез който да се позволи издаването на електронните лични карти", уточни Делчев.

По думите му има разчети, че те ще струват колкото и сегашните лични карти, а с новите, българские граждани ще имат много повече възможности.

Антони Тренчев посочи, че отпадналите текстове от вчера не са необратими. 

"Искахме още преди да е гласувано да обърнем внимание. Ако отпаднат двата параграфа, които гарантираха чипа, ще сме в невъзможност да направим ефективно електронно гласуване, за което гражданите ни помолиха чрез референдума. Призовавам колегите от ГЕРБ да върнем текстовете, както бяха. Искаме ли да имаме ефективно и общодостъпно електронно гласуване? Това е европейски регламент за защита на личните данни", каза още Антони Тренчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама