"Балканският път" за мигранти затворен за постоянно, Меркел против

11:29, 10 мар 16 / Свят 25 244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Затворен за постоянно остава "Балканският път", използван основно от бежанци, стремящи се да достигнат до Западна Европа. Това обяви вътрешният министър на Австрия Йохана Микъл-Лайтнер, цитирана от световните агенции.

"Моята позиция е ясна - "Балканският път" е затворен и то за постоянно", заяви Микъл-Лайтнер в интервю пред германския в. "Велт". Според нея само подобен ясен сигнал ще убеди мигрантите, които бягат от войната и конфликта в Близкия изток, да не предприемат опити да прекосят Средиземно море от Турция, за да достигнат европейски брегове.

"Този съюз на разума досега дава решаващ принос за запазване на стабилността и реда за хората в Европа", добави още австрийската министърка.

В полунощ на 9 март Словения, Хърватия и Сърбия обявиха строг граничен контрол за влизането на мигранти. По-късно и Македония затвори границата си с Гърция и хиляди бежанци останаха блокирани в лагера край Идомени. Около 1000 се намират в бежански лагер на границата между Македония и Сърбия.

еждувременно канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че затварянето на използващия от мигрантите маршрут през Западните Балкани „не разрешава проблема“ и тази постъпка „не е устойчива." Няма да решите проблема вземайки едностранни решения. Тази ситуация не е нито устойчива, нито дълготрайна“, каза Меркел пред общественото радио MDR.

„Аз лично мисля, че едностранното решение на Австрия, и направените след това от балканските държави, очевидно ще ни донесат по-малко бежанци, но поставят Гърция в много трудна ситуация“, допълва тя. „Ако не успеем да постигнем сделка с Турция, Гърция няма да може да поеме бремето за дълго. Затова искам реално европейско решение, което да е решение за всичките 28“ страни, подчерта Меркел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама