Показаха проектите за паметника на Коджакафалията в Бургас (снимки)

11:34, 10 мар 16 25 724 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трима са кандидатите, които искат да направят точната реплика на паметника на Александър Георгиев-Коджакафалията в Бургас. Тази сутрин в Общината бяха отворени макети на техните проекти.

Подалите оферти са „Трансстрой еко“ ООД, „Екоарт инженеринг“ ЕООД и ДЗЗД „Ал. Г.-Коджакафалията“. Третият участник е дружество, в което има 10 юридически и физически лица. Сред тях са бюрото на архитектите Кирил Кирилов и Митко Шекеров; ландш. арх. Златина Юзбашиева; „Скай билдинг 2003“ ООД; фирма Бедрок-ИН – Иван Ненков – ЕТ; „Котаровстрой“ ООД; художниците Кольо Кехайов и Петър Пецин, скулпторът Георги Гьонев и др.

В атракция за присъстващите се превърна отварянето на макетите с проектите на участниците. Те бяха донесени в Заседателната зала на Общината в големи пакети, след което разопаковани и подредени пред комисията. И трите макета бяха в различен цвят, като най-близо до оригиналния, в който трябва да бъде издигнат паметникът, беше проектът на „Екоарт инженеринг“ – тъмносив, близко до черен. Тъй като монументът ще е реплика на истинския, който е съборен в средата на миналия век, проектите нямат големи разлики. Различават се единствено по някои детайли в прилежащите части.

Папките с ценовите оферти бяха донесени, но не бяха отворени. Първо комисията ще оглежда и оценява по точки трите проекта и впоследствие ще бъдат обявени и цените. В какъв срок ще стане това засега не е известно, каза за Topnovini.bg Петър Парушев – началник на отдел "Култура" в Община Бургас.

Паметникът ще се намира близо до мястото, където навремето е бил разположен оригиналният – на алеята между БСУ и Централната автобусна спирка. Прогнозната стойност на поръчката е 70 833 лв., а срокът за изпълнение е 300 дни.

Припомняме, че има проект за строежа и на още един паметник на Коджакафалията в Бургас. Негов автор е скулпторът Радостин Дамасков. Реализацията му обаче зависи от средствата, които ще се събират с дарителска кампания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама