БСП-Пловдив иска разследване за бутнатия тютюнев склад

11:46, 10 мар 16 25 515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Групата на общинските съветници на БСП в Пловдив излезе с официална декларация, с която осъждат разрушаването на бившия тютюнев склад "Ориент табако" на ул."Одрин" 8. "Настояваме за пълно разследване на случая, с бързо и прозрачно изясняване на фактите, както и на отговорността на Кмета и неговия екип, за да се стигне дотук. Заявяваме, че виновните длъжностни лица трябва да понесат вината си със цялата строгост на закона", се казва в официални документ.

"Червените" са категорични, че посегателствата върху паметници на културата по всички точки на цивилизования свят се определя като варварство. В становището е записано, че багерите, които срутиха сградата и разрушиха парчета от стенописа на Вълчан Петров са погребали градена столетие културна идентичност и то във време, когато най-старият жив европейски град се готви да бъде Културна столица на континента.

Според общинските съветници бутането е замислено отдавна, а в осъществяването му прозират корпоративни и лични интереси. "Сянката на това престъпно деяние падна и върху Община Пловдив. Действията на администрацията в последните дни дадоха повод за размисъл в тази посока. Без значение, дали става въпрос за корупционна схема или явен непрофесионализъм, пловдивчани очакват виновните лица да бъдат наказани. Престъпното нехайство и несъобразяването със сгради от културната и историческа тъкан на Пловдив станаха начин на действие на общинската администрация. Стилът на архитектурна намеса, където е предприета, води до унищожаване на автентичния облик на Пловдив. Нагледен пример са недомислените нови алуминиеви обеми в ансамбъла на Античния театър - Билетен център и Зала. Друга налична илюстрация са метални навеси пред Централна гара, които обезличават предгаровото пространство и закриват самата гара, която също е паметник на културата. Това дали е съгласувано с НИНКН?", пише още в декларацията  

От БСП-Пловдив декларират, че ще следят за изпълнението на законовото изискване за възстановяване на сградата – паметник на културата .

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама