Списък с имената на 22 000 членове на Даеш получи британска телевизия

11:59, 10 мар 16 / Свят 25 216 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Списък с най-малко 22 000 имена на джихадисти от Даеш е получила британската телевизия „Скай нюз“, съобщава АФП.

Разочарован член на "Ислямска държава" откраднал флашка с информацията от вътрешната полиция на терористичната организация. Документите съдържат имена, адреси, телефони, кръвната група, информация за роднините им и други данни за присъединилите се към групировката от 55 страни.

Документите са предадени на "Скай нюз" от бивш боец на "Свободната сирийска армия", присъединил се към "Ислямска държава" и който се представя като "Абу Хамед". Той ги е предал на журналист в Турция, като обяснил, че е напуснал "Ислямска държава" след като групировката загубила ислямските принципи, в които той вярва. "Абу Хамед" е добавил, че джихадистката организация е напуснала крепостта си в Сирия, град Ракка, и се е преместила в пустинята.

"Скай нюз" е уведомила властите за получената информация. 

"Това изтичане на информация се смята за сериозно поражение на "Ислямска държава", което дава важни разузнавателни данни за тяхното военно положение в Ирак и Сирия", пише в. "Таймс", цитиран от ТАСС.

"Като във всяка голяма организация ще има борби за власт и може в бъдеще да видим разпадането на Даеш на различни фракции", заяви Оливие Гита, главен директор на консултантската организация "Глобалстрат".

Експертите на британското разузнаване МИ-6 и контраразузнаването МИ-5 вече са започнали анализ на информацията.

В документите има някои имена на вече идентифицирани джихадисти.

Според данните над 70% от присъединилите се са от арабските страни. Обезпокоителен е фактът, че от европейските страни най-многобройни са гражданите на Франция, Великобритания и Германия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама