"Групата за натиск за КТБ" разкри несъответствия между фирмите, разследващи източването на банката

12:03, 10 мар 16 / Политика 25 224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите от "Групата за натиск за КТБ" - Валери Симеонов от Патриотичния фронт, Методи Андреев от ГЕРБ, Петър Славов и Мартин Димитров от Реформаторския блок установили несъответствия между фирмите, разследващи източването на банката, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт заяви, че поводът на пресконференцията са сериозните несъответствия в информацията от Фонда за гарантиране на влоговете в банките по повод на тяхно искане за това на коя фирма е възложена оценката за разследването и източването на КТБ. 

"В писмо отговор на наше питане се визира фирмата "AlixPartners Services UK LLP", а в друго писмо чрез министър Владислав Горанов е цитирана друга фирма. Това създава сериозни съмнения в информацията, която ни се подава. Освен това имаме и сериозно изискване за фирмата, която може да извършва сериозни одити и проверки, съгласно Закона за банковата несъстоятелност. Фирмата, която се представя като дъщерна на голямата "Аликс Партнърс" всъщност е регистрирана 5 месеца преди възлагането на проверката и няма абсолютно никакъв опит. Това е и поводът за въпроса, който отправяме към министъра на финансите", обясни Симеонов.

Петър Славов от Реформаторския блок посочи, че след като многократно питали има ли клауза за конфеденциалност и неустойки и всеки път категорично им било отказвана информация от Фонда за гарантиране на влоговете, днес ги питали нещо много простичко - с кого са сключили този договор. 

Колегата му Мартин Димитров запита как е възможно Фондът за гарантиране на влоговете на 1 март да казва, че е сключил договор с една фирма, а на 7 с друга. 

"Това сериозно ли е според Вас? Затова поискахме договора между синдиците и международната фирма за разследване. Това ни беше отказано. Сега в промените в Закона за банковата несъстоятелност ще поискаме изменение, с което не просто докладът да стане публичен, но и договорът. Защо международното разследване до момента се е ограничило до  писане на доклад?", запита още Димитров. 

"Искаме фирмата да участва пряко в събирането на парите и на всеки събран лев да получават процент. Ако не съберат нищо, да не получат нищо. Кой не иска да бъде сключен такъв договор - синдиците ли, фонда ли или Министерството на финансите.", каза още Мартин Димитров. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама