Надежа Савченко спря гладната стачка по молба на президента Порошенко

12:21, 10 мар 16 / Свят 25 225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Украинският пилот Надежда Савченко прекрати гладната си стачка, съобщи в Туитър адвокатът ѝ Николай Полозов, цитиран от Газета ру. Военнослужещата е взела това решение по молба на украинския президент Петро Порошенко. „Слава Богу, Надя Савченко прекрати гладната си стачка. На решението ѝ е повлияла молбата на Петро Порошенко и всичко, които я подкрепят“, се казва в съобщението на адвоката й.

Младата жена, обвиняема за убийството на двама руски журналисти, реши да прекрати приема на храна и течности преди седмица, докато очаква да бъде произнесена присъдата й от руски съд. Украинският пилот смята, че процесът срещу нея е нечестен и на политическа основа.

Ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини също призова Русия да освободи украинската военнослужеща. “Касае се не само за съдебен или политически въпрос. Става въпрос за съпричастност и човечност“, заяви Могерини, цитирана от Франс прес.

Тя добави, че освобождаването на Савченко съответства на задълженията в рамките на Минските споразумения, предвиждащи освобождаването на всички пленници и заложници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама