Йозеф ван Висем с уникален концерт във Велико Търново

12:52, 10 мар 16 / Култура 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За първи път във Велико Търново в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” на 23 март, от 19:00 часа, Йозеф ван Висем ще изнесе концерт с изпълнения на средновековна музика. Събитието е част от проявите, включени в програмата за честване Празника на град Велико Тръново.

Специалното участие ще вземе и триото за средновековна музика Ambient Folklore (Петър Делчев - контракитара, тамбура, Татяна Йосифова - глас, перкусии, Евгени Чакалов - флейти, ирландско бузуки, италианска средновековна гайда).

Йозеф ван Висем е авторът на музиката към филма Only Lovers Left Alive на Джим Джармуш, който беше удостоен с наградата в категорията "Филмова музика" на кинофестивала в Кан през 2014г.

Ван Висем е композитор-минималист и автор на "нова музика за старинни инструменти", чиито музикални търсения и превъплъщения не познават жанрови граници - неговата лютня стои напълно естествено и в пост-рок, и в пост-пънк, и в ренесансов, и в бароков, и в ембиънт-нойз, и във фрийк-експериментъл контекст.

Списъкът от музиканти, с които е работил, включва легендарни имена като Тетуци Акияма, Гари Лукас, Кейджи Хайно, Грег Ковалски, United Bible Studies, а с Джармуш (на китарата) има три записани албума още от времената преди филма - Concerning Тhe Entrance Into Eternity, The Mystery Of Heaven и Apokatastasis.

След Only Lovers Left Alive сценичните му и студийни колаборации с Тилда Суиндън, Джармуш и Ясмин Хамдан съвсем естествено продължават...

Във Велико Търново ЙОЗЕФ ВАН ВИСЕМ ще представи както филмовата си музика, така и пиеси от новия си албум When Shall This Bright Day Begin, който излиза официално седмица преди концерта, на 17 март тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама