ВСС спря дисциплинарката срещу Янева и отказа да накаже заместничката ѝ

12:59, 10 мар 16 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма да има дисциплинарно наказание срещу бившия зам.-председател на Софийски градски съд Богдана Желявска. Това реши ВСС с 16 гласа "за" и 4 "против". Кадровият орган реши да спре и дисциплинарното производство срещу бившия шеф на СГС Владимира Янева, предаде репортер на София Topnovini.bg. Причината за спирането на дисциплинарката на Янева за лошо управление на градския съд е, че не е приключило наказателното производство срещу нея по делото " Червеи".

Да има дисциплинарно призводство срещу Желявска беше предложено заради обвинения в нарушения на Закона за съдебната власт. Предложението да няма наказание е било направено от кадровиците Румен Боев и представляващия ВСС Димитър Узунов.

Богдана Желявска е свързана с бившия председател на СГС Владимира Янева, която беше отстранена като управляващ съда заради лошо управление и скандалите около случая "Червеи". С решението на ВСС Желявска ще продължи да работи в най-големия съд.

Богдана Желявска беше последната от заместниците на Владимира Янева, която подаде оставка. Причината беше съмнения за начина, по който е разпределила делото за несъстоятелността на КТБ избухна скандалът в Софийски градски съд.

ВСС реши обаче да образува дисциплинарно производство срещу съдия Веселина Ставрева от СГС. Тя бе определена на случаен принцип да гледа искането на прокуратурата за налагане на постоянна мярката за неотклонение "задържане под стража"  на бившата съдийка Румяна Ченалова. По този случай Ставрева открито разкритикува прокуратурата, че не си е свършила работата по събирането на доказателствата. Според нея по случая няма данни за извършено престъпление по служба, но има данни за изготвяне на документ с невярно съдържание.Решението на съвета за Ставрева беше определено от кадровика Калин Калпакчиев като репресия към съдия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама