Старозагорски рибари настояват за борба с бракониерството

13:29, 10 мар 16 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Нашата цел е опазване на рибните ресурси в страната. Искаме да организираме рибарите сами да охраняват вътрешнитеводоеми и да поведем борба с бракониерството”, съобщи днес в Стара Загора Стефан  Тодоров, председател на Централната рибоопазваща организация. Структурата е регистрирана в началото на тази година, но вече наброява над 1300 членове.

„Ще работим за опазване и обогатяване на рибното разнообразие, както и за охраната и опазване чистотата на язовирите „Копринка” и „Жребчево”, каза още Тодоров. По думите му членовете на организацията ще почистват два пъти годишно водоемите.

На 13 март  на яз. „Копринка” се събират рибари от цялата страна, за да координират действията си. Според членовете на организацията Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) не си върши работата.  Нещо повече инспекторите от Старозагорския офис , които са само двама, отказвали помощта им.

Според зам.-председателя на организацията Атанас Аргиров, се шири безконтролно бракониерство във водоемите. Липсват достатъчно строги мерки отстрана на държавата и санкции срещу извършителите. Липсва и култура у хората за чистотата около язовирите.

От организацията  настояват да бъдат направени законови промени свързани с контрола на бракониерството. Те са готови да участват в работни групи за изготвяне на промените.

Ако това не стане до месец, членовете са готови на ефективни протестни действия под мотото ”Стоп на бракониерството”.

Активисти на организацията вече дават дежурства на язовирите. Те използуват свои лодки и транспорт, и помагат на доброволни начала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама