Пловдивчани отбелязаха 73 години от спасяването на българските евреи

14:02, 10 мар 16 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С поднасяне на цветя пред Паметника на благодарността пловдивчани отбелязаха днес 73 години от спасяването на евреите в България.

Десетки граждани и официални гости се събраха да отбележат събитието и да сведат глава в памет на 6-те милиона евреи, загинали в хитлеристките лагери на смъртта.

"В нашия град Пловдив от хилядолетия живеят представители на различни етноси и религии. Те са изградили един уникален модел на етническа толерантност. За наша чест и гордост, предците ни заемат изключително достойна позиция за спасяване на съдбата и живота на нашите съграждани евреи", заяви заместник-кметът Георги Маринов .

От името на еврейската общност благодарност изказа Ейтан Броши, депутат в Парламента на Израел и председател на Групата за приятелство Израел-България. Той изрази надежда, че Холокостът от времето на Втората световна война никога няма да се повтори и че българската и израелската страна ще продължат да си партнират така добре за осигуряване на спокойно бъдеще, мир, сигурност за идните поколения.

На церемонията присъстваха още областният управител Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, Н.В. Пловдивският митрополит Николай, представители на мюсюлманското настоятелство, временният генерален турски консул Онур Екрен и десетки представители на еврейската общност.

Организацията на евреите в България "Шалом" връчва на Община Пловдив и специален почетен знак като израз на благодарност към пловдивчани, които с риск за живота си са спасили своите съграждани евреи от лагерите на смъртта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама