БХК съди прокуратурата заради отказан достъп до обществена информация

14:06, 10 мар 16 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийска градска прокуратура (СГП) и Върховна касационна прокуратура (ВКП) са отказали на Българския хелзинкски комитет (БХК) достъп до обществена информация, която е била поискана по съответния ред. Поради тази причина комитетът ще съди прокуратурата, става ясно от прессъобщение публикувано на страницата на правозащитната организация.

БХК е поискала информация дали се извършва разследване или има привлечен обвиняем по смъртни случай на лица, върху които е упражнено насилие от органи на реда, по данни от медиите. Прокуратурата е отказала достъп, защото искането не отговаряло на дефиницията за „обществена информация“. Като друга причина е посочено, че комитетът няма право да изисква материали по досъдебни производства, което от БХК отричат да са направили.

От Хелзинкския комитет считат, че доводите на прокуратурата за отказ не са валидни. Те дават за пример множеството пъти, когато от обвинителния орган са качвал подобна информация на сайта си и е пращал прессъобщения по случаи, избрани от тях. Също така от комитета отбелязват, че друг път също са искали подобна информация по надлежния законов ред и тя им е била предоставяна.

„Тревожното в отказите на върховна и на градска прокуратура е, че те идват непосредствено след измененията в ЗДОИ от януари 2016 г., които именно целят да направят дейността на държавните органи и институции още по-прозрачна и лесно достъпна за гражданите. Тези откази идват и след като прокуратурата спря да публикува на уебсайта си годишните доклади за дейността си. Така гражданите нямат свободен достъп до тях“, коментира адв. Адела Качаунова от БХК, представляваща организацията и по двете жалби.

Според БХК подобен тип информация не може остава скрита от гражданите. Отказът според тях поражда съмнения за системно укриване на обществена информация. Тя е необходима, за да се разбере какви действия са предприети за изясняване на причините довели до смъртни случаи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама