Парк „Кьошковете” осеян с изкоренени дървета (снимки)

14:08, 10 мар 16 25 565 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изпочупени клони и изкоренени дървета стоят неразчистени в парк „Кьошковете”  в Шумен, видя репортер на Topnovini.bg.

Огромните стволове на поломените от тежкия сняг букове препречват пътя на туристите  по алеята до чешмичката към пещерата Солумара, също и по маршрута към пещерата „Бисерна”. За да се освободят алеите, някои от падналите дървета са срязани частично, но трупите стоят край пътя и има опасност да се свлекат на асфалта.

Съборени дървета има и по склоновете и деретата на природния парк.

„Разчистването е грижа на горското стопанство, ние нямаме стопанска дейност и няма как да го направим”, обясни директорът на ПП „Шуменско плато”  Сашо Кунев. Той допълни, че специалистите от дирекцията са направили оглед и списъкът с местата, където има паднали дървета е подаден в Горското стопанство –Шумен. Досега обаче са отстранени само част от дънерите, които препречват пътеките, показа репортерската ни проверка. 

„Забавихме се с влизането в гората, защото все още е много мокро. Чакаме да изсъхне почвата и тогава ще приберем дърветата. Това ще стане по-бавно и внимателно, за да не се разрушат  пътеката и стъпалата като влезем с камионите”, обясни зам.-директорът на Горското стопанство Тодор Геронтиев.

По думите му дървесината е маркирана, предстои да се издаде позволително за сеч. Някои от големите изкоренени дървета по склоновете от двете страни на пътеките обаче няма да се вдигат, защото почвата там е много песъчлива и може да се срути скатът. Според Закона за горите част от дървесината може да остане в гората като биомаса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама