Маковей с писмо до Борисов за румънските роми у нас

14:08, 10 мар 16 / Политика 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Румънският евродепутат и бивш министър на правосъдието Моника Маковей е изпратила писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Ивайло Калфин, министъра на образованието Меглена Кунева и до Тристанката, в което моли за осигуряване на възможност ромите от румънски произход у нас да изучават учебни предмети в училище на родния си език.

“Миналата година към мен се обърнаха български граждани от румънски произход и ме информираха за трудностите на ромите с румънско потекло в България да изучават учебните предмети на румънски език. За втори път сигнализирам за тези проблеми. Всички живеещи в България румънци трябва да бъдат признати и да бъдат третирани като национално малцинство в съответствие с международното право”, се посочва в позицията й, цитирана от агенция “Фокус”.

„Без реална подкрепа от българската държава румънската общност се намира във финансова невъзможност да отстоява своите политически, социални и културни интереси. Усилията на румънското правителство да осигури достъп до изучаването на предмети на румънски език бяха възпрепятствани от Министерството на образованието на България”, пише още Маковей.

„Съществуват трудности пред гражданите роми от румънски произход да заявят, че са румънци. Бих искала да приемете бюджет и подробен план за действие както и списък с конкретни мерки за запазване на езика и позволяване на воденето на занятия на малцинствени езици в училищата и във висшите учебни заведения.

Румънците би трябвало да изучават учебните предмети на своя собствен език, ако желаят това и би трябвало да им се позволи да запазят своята култура и да проповядват в църквите на румънски език”, допълва Моника Маковей.

Писмото е било обсъждано вчера в рамките на заседанието на Министерски съвет. Премиерът Борисов е препоръчал министър Кунева, след консултация с външната комисия в парламента, да отговори на Маковей.

В рамките на дискусията Калфин посочва, че “възможностите за учене на майчин език съществуват в законодателството като свободно избираем език. Никой не пречи на нито един български гражданин да учи румънски или какъвто друг език той си избере в съответното учебно заведение”. Възможност за изучаване на други предмети на този език обаче няма.

“Аз мисля, че тук има една трайна позиция българската държава. Ние сме еднонационална държава. В България национални малцинства не съществуват”, коментира още вицепремиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама