Задължителното и електронното гласуване минаха на първо четене

14:23, 10 мар 16 / Политика 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание прие на първо четене поправките на Изборния кодекс, според които се въвежда задължителното и електронното дистанционно гласуване. Предложенията са внесени съответно от Патриотичния фронт и Реформаторския блок.

В новия кодекс бе прието и въвеждането на машинно гласуване, както и промяната на състава на Централната избирателна комисия (ЦИК), създаване на отделен многомандатен избирателен район (МИР) в чужбина, въвеждането на активна регистрация, ограничаване на влиянието на религията в изборния процес, промяната на преференциалния вот и премахването на голям брой от населените места, в които се гласува за кмет.

Бе прието и предложението на депутати от ДБГ до 2 години да бъде въведено електронното гласуване. Депутатите гласуваха „за“ идеята на ГЕРБ то да бъде експериментално до 2018 г. и резултатите от него да имат аналитично значение. Внесеното предложение от Настимир Ананиев (РБ) за електронно гласуване предвижда то да се извършва в период от 4 до 7 дни. Дистанционното гласува ще приключва 4 дни преди изборите, за да се избегнат манипулации на вота.

ПФ отвоюва и разделянето на българите зад граница на гласуващи в страните от Европейския съюз и на тези, които упражняват правото си на вот извън съюза. Допълнителни секции ще се откриват само в рамките на страните членки, а в останалите - "тъмни стаички" ще има единствено в дипломатическите представителства.

Депутатите склониха да отпаднат и номерата на партиите в изборната бюлетина, въпреки че в комисия текстовете на реформаторите бяха отхвърлени.

В своето предложение за задължителното гласуване патриотите са записали глоби за неспазването му. Те ще се изразяват в отнемане на социални помощи за социално слабите и глоба от 50 лв. за останалите граждани. Наказанието няма да важи за българи над 80 години.

Сред неприетите предложения отпадането на агитацията на "майчин език" и въвеждането на образователен ценз.

Ще бъде създаден и нов многоизбирателен район (МИР) за българите в чужбина, като те ще е имат право да гласуват и за личности. Идеята е на Мартин Димитров и Петър Славов от РБ, като тя предвижда създаването на три избирателни района зад граница, които да се определят на географски принцип.

Преференциите ще се запазят в 7-процентовата бариера, но тя вече ще бъде на базата на действителните гласове за съответната листа. ГЕРБ прокараха и скъсяването на предизборната кампания от 30 на 21 дни.

По идея на ГЕРБ в Централната избирателна комисия (ЦИК) ще бъде създаден обучителни екипи, в които ще участват безпартийни експерти. Според вносителите това ще подобри работата на ЦИК, а също и на производните му СИК и ОИК.

Бяха приети и текстовете на реформаторите, с които ще бъде въведено машинното преброяване на бюлетините, както и машинното гласуване.

АБВ и БДЦ постигнаха намеренията си да обновят състава в ЦИК, в който в момента работят членове, издигнати от партии, които отдавна не са част от политическата действителност.

По предложение на ГЕРБ кметове на градове и села ще бъдат избирани само при налични над 350 избиратели.

Според независимия депутат Георги Кадиев задължителното гласуване е глупост. „Това не е начинът да накараме хората да се интересуват от политика“, категоричен е той.

Искрен Веселинов от ПФ му отговори, че е глупост системата, която „възпроизвежда едни и същи физиономии, сменящи политически си възгледи чрез политическо номадство“.

В отговор на желанието на ДПС да отпадне преференциалното гласуване Мартин Димитров от РБ отбеляза, че депутатите от Движението са последователни в своята политика.

„Първо изключиха преференциално избраните си депутати, а сега искат изцяло да отпадне системата“, каза той и допълни, че не би трябвало демократичните партии да се страхуват от собствените си избиратели.

Хамид Хамид от ДПС се противопостави на идеята на ПФ избирателните секции извън ЕС да бъдат само в дипломатически ни представителства. „Това е лишаване от правото на глас на стотици хиляди българи. Няма да подкрепим електронното дистанционно гласуване”, заяви депутатът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама