Десетки хиляди, не милиони бежанци може да приеме Турция

14:45, 10 мар 16 / Свят 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки хиляди, а не стотици хиляди или милиони мигранти ще приеме обратно Турция, заяви министърът на европейските въпроси и председател на турската делегация на преговорите с ЕС Волкан Бозкър пред Анадолската информационна агенция.

По думите му сделката за реадмисия между Анкара и ЕС, която беше постигната в понеделник, няма да е в сила за бежанците, които вече се намират на гръцките острови. Цитиран от турския в. „Хюриет" Бозкър посочи, че Турция ще започне да приема обратно бежанци от Гърция когато тези, които вече са на територията на ЕС, започнат да бъдат настанявани сред европейските държави.

Той отбеляза още, че на страните от ЕС няма да им бъде позволено да избират само инженери и лекари за сметка на по-ниско квалифицирани желаещи убежище, тъй като процесът ще бъде наблюдаван от агенцията на ООН за бежанците.

Министърът посочи, че Анкара ще изпълни всички свои задължения в рамките на споразумението до 1 май, като призова опозиционните партии в страната да подкрепят тази „историческа стъпка". „Ние вярваме, че това е една историческа стъпка, подарък за нацията. Ще осъществим това със или без подкрепата на опозицията", допълни той.

В понеделник ЕС и Турция се споразумяха за схемата "едно към едно" - съюзът да приема един законен сирийски бежанец от Турция, а Турция да приема един сирийски мигрант, незаконно влязъл в ЕС. В замяна Турция ще получи още 3 млрд. евро, отпадане на визовия режим за турците и ускоряване на присъединителния процес към ЕС.

Очаква се лидерите на ЕС да финализират споразумението си с Анкара на среща на върха на 17 и 18 март.

През ноември ЕС одобри 3 млрд. евро финансиране за Турция за бежанците в замяна на сътрудничеството за справяне с мигрантската криза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама