Общо 21 са номинираните за “Наградата на Шумен” за изкуство и култура

14:56, 10 мар 16 / Култура 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 21 са номинираните за “Наградата на Шумен” в сферата на изкуството и културата. В края на февруари изтече крайният срок за подаване на предложения. Това оповести председателят на културната комисия към Общински съвет-Шумен Венцислав Венков.

Десет са категориите, в които Общината ще отличи, за постижения през 2015 година, творци и културни деятели от Шумен. Разделите са литература, театър, музика, танц, публицистика и журналистика, архитектура, фотография, видео и кино творби, изобразително изкуство, приложни изкуства, дейци на културата.

Номинациите са индивидуални и колективни.

Единствено в раздела “Фотография, видео и кино творби” няма предложени за наградата.

Гилдията на архитектите в Шумен е излъчила най-много номинации за “Наградата на Шумен”. В тази категория има номинирани четирима, като за първи път Камарата на ландшафтните архитекти в града излиза със свое предложение. Номинираните за наградата в раздел “Архитектура” са: арх. Янка Янева, арх. Милен Мънков, арх. Красимир Генов и л. арх. Веселин Василев.

В раздел “Литература” за индивидуална награда е предложена Мая Михайлова, а за колективна – Виолета Кънчева и Мария Здравкова, като и трите са номинирани от Дружеството на писателите в Шумен.

Сдружение “Нова българска драма” предлага в раздел “Театър” колективна награда да получи екипът на спектакъла “Старопланински легенди”.

В раздел “Музика” има две колективни и една индивидуална номинация  - вокална формация “Малка серенада”, за хор “Бодра песен” и за Недялко Недялков.

Ансамбъл “Веселяче” и Пенка Великова са предложени съответно за колективна и индивидуална награда в раздел “Танц”.

Екипът на Радио Шумен е номиниран от НЧ “Д. Войников” в раздел “Публицистика и журналистика”, а индивидуалното предложение от Дружеството на писателите е за Надежда Романова от ТОП НОВИНИ.

Арт школа при ОДК и доц. Валентин Кулев са номинирани в раздел “Изобразително изкуство”, а в “Приложни изкуства” - школа “Дърворезба” при ОДК.

В категория “Дейци на културата и дарители” има четири номинации – хор “Симеонис”, НЧ “Д. Войников” - колективна награда и Мишо Йорданов и Русанка Андонова – за индивидуални.

До петък културната комисия ще приема писмени предложения за жури, което ще избере носителите на престижното отличие.

По статут журито наброява 15 члена и се избира от комисията по култура най-късно до 5 април. В него влизат 7 изтъкнати творци, представители на различни изкуства, деятели на културата, мениджъри от Шумен, предложени от творчески гилдии, членовете на комисията по култура и един представител на Дирекция “Просвета, култура и младежки дейности”.

Председател на журито е ръководителят на културната комисия.

Членовете на журито нямат право да гласуват при конфликт на интереси.

Изборът на победителите се провежда в началото на април с тайно гласуване. Печели кандидатът събрал 50 плюс 1 от гласовете.

“Наградата на Шумен” за култура и изкуство се връчва на тържествената сесия на 11 май, когато се отбелязва Деня на града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама