Сингапур е най-скъпият град в света

15:08, 10 мар 16 / Свят 25 227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За трета поредна година Сингапур оглави класацията на най-скъпите градове за живеeне в света. Списъкът се съставя на базата на доклада "Цени на живота по света"  на анализаторите от Economist Intelligence Unit. 

Проучване сравнява цените на продукти и услуги, сред които са храната, облеклото, траспортът, частните училища и други в 133 града по света, ползвайки за основа цените в Ню Йорк. 

В челната петица попадат Цюрих, Хонконг, Женева и Париж. Лондон и Ню Йорк са съответно на шеста и седма позиция.

Най-евтин се оказва животът в замбийската столица Лусака, както и Бангалор и Мумбай в Индия. 5 от 10-те най-евтини града се намират в Индия и Пакистан, отбелязват анализаторите.

Въпреки че Сингапур отново да е най-скъпият град в света, изследването отчита, че цената на живота там е намаляла с 10 на сто спрямо миналата година. Според авторите на доклада тази година има значително разместване на градовете в класацията заради различните икономически предизвикателства – поскъпването на американския долар, обезценяване на други валути, ниските цени на петрола и суровините и общата несигурност на световно равнище.

"За близо 17 години работа по изготвянето на този традиционен доклад не съм бил свидетел на толкова променлива година като 2015", отбелязва Джон Коупстейк, редактор на проучването. Според него причините за тази нестабилност са създали дефлационно напрежение спадащи цени на стоките за масово потребление в някой страни и довелите до инфлация отслабени валути в други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама