95% от делата в Административния съд в Разград са решени в тримесечен срок

15:20, 10 мар 16 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През 2015 г. съдиите при Административен съд-Разград са решили или прекратили общо 368 дела. От тях в тримесечен срок са решени 352, което се равнява на 95% от общо свършените дела, обяви днес на пресконференция председателят на съдебната институция Ива Ковалакова-Стоева. Тя отбеляза, че съдебните актове по всички дела са изготвени в законоустановения едномесечен срок.

Решенията или определенията по 142 от общо приключилите през годината 230 административни дела са подлежали на обжалване пред Върховния административен съд. Касационни или частни жалби са постъпили по 52 дела  или 36% от тях. Ковалакова отбеляза, че това е показател, който не се отчита от Висшия съдебен съвет, но според е показателен за ефективната  работа на Административния съд в Разград. “Той безспорно сочи, че постановените съдебни актове са справедливи, правилни, обективни, добре обосновани и мотивирани и са убедили страните в производството, че това е единственият възможен, законосъобразен и правилен начин на разрешаване на повдигнатия от тях спор”, коментира председателят на съда. Предвид това, независимо от изключително ниските такси за обжалване пред Върховния административен съд ( 5 лв. за физически лица и 25 лв. за еднолични търговци и юридически лица), те са се съгласили с изхода на делото и не са упражнили правото си на касационна или частна жалба.

През миналата година на производство в съда са били общо 403 дела, от тях 246 административни и 157 касационни. По думите на Ковалакова изнесените данни сочат, че се наблюдава трайно, макар и незначително увеличение на административните дела, като за втора година се отчита намаляване броя на касационните дела. Това по думите й са делата по жалби срещу решенията на Районните съдилища, постановени по закона за административните нарушения и наказания. Според Ковалакова намаляването може да се дължи на обстоятелството, че гражданите, търговските дружества и юридическите лица на територията на областта са станали по съвестни и отговорни, изпълняват своите задължения и спазват правилата и установения държавен ред. “Това може да се дължи обаче и на обстоятелството, че държавните и общинските органи не разполагат с необходимия ресурс и не ас положили усилия ефективно и регулярно да осъществяват своите контролни функции”, отбеляза председателят на съда.

 През отчетния период на производство пред съда са били шест дела по оспорване на подзаконов нормативен акт. С решение съда е отменил разпоредби от Наредба № 14 на Общински съвет-Разград за определяне и администриране на местните данъци и такси и цени на услуги на територията на общината. То е обжалвано пред Върховния административен съд и делото все още е висящо. Другите дела са образувани по протест на прокурор от Окръжната прокуратура срещу Наредбите за обществения ред на територията на общините Кубрат, Завет, Цар Калоян, Самуил и Исперих.

В края на миналата година пред Разградски административен съд са били образувани и 11 дела по оспорване на решенията на Общински избирателни комисии, във връзка с обявяване на резултатите от произведените местни избори през есента на 2015 г. Със свое решение Административният съд касира избора за кмет на кметство Каменар, като то е потвърдено и от Върховния административен съд и вече има издаден указ за насрочване на нови избори. Съдът обяви за недействителен и избора за кмет на кметство Мъдрево. “Решението е обжалвано и производството е висящо пред Върховния административен съд.  Всички останали девет решения на Административния съд по изборни дела или не са обжалвани пред втората инстанция или са потвърдени от нея”, каза Ива Ковалакова-Стоева.

От другите административни дела, образувани по оспорване на индивидуални административни актове, най-много са делата по Кодекса за социално осигуряване и Закона за социално подпомагане – 25. След тях са делата по Закона за устройство на територията и Закона за кадастъра и имотния регистър – 17, делата по  Закона за местното самоуправление и местната администрация – 15, делата по Закона за държавния служител и Закона за Министерството на вътрешните работи – 14 и т.н.

От общия брой на касационните дела най-много са делата по жалби срещу решения на Разградския районен съд -106,  следвани от делата образувани по жалби срещу актове на Исперихския районен съд – 19 и на Кубратския районен съд – 16.

Според вида на административните нарушения най-голям брой са делата по повод обжалвани наказателни постановления на началника на Областен отдел „Автомобилна администрация“ за нарушения по Закона за автомобилните превози – 37, на длъжностни лица от ОД на МВР за нарушения по Закона за движение по пътищата – 27, на директора на Дирекция „Инспекция по труда“ за нарушения на трудовото законодателство – 17 и др.

Председателят на Административния съд в Разград определи изтеклата година като успешна. По думите й данните в доклада сочат, че за поредна година магистратите и съдебните служители в съда са положили необходимите усилия, за да приключат своевременно и качествено разпределените им дела. Желанието, потенциалът и отговорността, с които  съдиите и служителите изпълняват служебните си задължения ми дават увереност, че и занапред Административен съд-Разград ще осъществява своята дейност така, че да отговаря на очакванията на обществото за срочно, ефективно, справедливо, достъпно и прозрачно административно правосъдие, допълни Ива Ковалакова-Стоева.

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама