Недостиг на съдии в гражданското отделение отчита РОС през 2015 г., ще се иска конкурс през 2016

15:30, 10 мар 16 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдиите от гражданското отделение на Окръжния съд в Русе (РОС) са затрупани с прекалено много дела, тъй като през изтеклите 12 месеца трима техни колеги са напуснали работа. Това сочи докладът на институцията за изтеклите 12 месеца.

От 1 май 2015 г. след пенсионирането на съдия Пенка Димитрова длъжността, която е заемала, е останала вакантна. В щата на съда има и две бройки за младши съдия, които също са свободни към момента, жалват се магистратите.

В резултат от кадровите промени възниква дълъг период от време, през който 3 щатни бройки за съдия в Окръжен съд Русе остават незаети, което създава трудности при разглеждането и решаването на делата, се обяснява още в доклада.

Предвид горното, стои необходимостта да бъдат предприети мерки за обезпечаване на нормалното протичане на правораздавателната дейност. Незаетите съдийски длъжности създават сериозна пречка при попълването на постоянните второинстанционни граждански състави и повишават натовареността на гражданските съдии, която по традиция е значително по-висока от тази на наказателните, става ясно от документа.

Поради гореизброените причини ръководството на РОС ще отправи настоятелно искане през 2016 г. да бъде обявен конкурс за длъжността съдия в Окръжен съд Русе, гражданско отделение, категорични са русенските магистрати. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама