Третокласници творят кукерски маски в Шумен

15:31, 10 мар 16 25 478 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Третокласници от шуменското СОУ „Сава Доброплодни” изработват кукерски маски с автентични материали.

Децата показват въображението и уменията си в Историческия музей. От културната институция организират работилницата, за да запознаят децата с българските традиции и фолкор.

Преди да започнат творческите си занимания децата чуха кратка лекция за историята на кукерските ритуали от Северина Йоргова. Тя задаваше и въпроси на малчуганите, като отбеляза, че те знаят много за страшните костюми.

Йоргова обясни, че инициативата е във връзка с един от празниците, които са съпътствани от кукерите – Месни и Сирни заговезни.

Тя разказа на децата, че в различните региони на България самите страховити костюми и ритуалите, които се изпълняват с тях, са свързани с различни дати. Така в маскарадът с тях в в Западна България е между Коледа и Богоявление, докато в Източна България – между Месни и Сирни заговезни.

Традицията на кукерството идва още от тракийските племена и чрез този карнавал са се гонели лошите сили, като едновременно с това кукерите са носели плодородие и здраве, разказа на малчуганите Йоргова.

Тя добави, че кукерски групи има в две села в Шуменско – Макак и Веселиново.

След историческия разказ децата от СОУ „Сава Доброплодни” започнаха творческите си занимания. За да дадат свобода на въображението на малчуганите, от музея бяха осигурени автентични материали – кожа, вълна и хартия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама