Пловдив получи почетен знак за спасяването на евреите

16:06, 10 мар 16 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдив получи почетен знак по случай 73-ата годишнина от спасяването на евреите в България. Отличието бе връчено от председателя на организацията "Шалом" Максим Бенвенисти на кмета на Пловдив Иван Тотев на тържествена церемония в Общината в присъствието на посланика на Израел Н.Пр. Ирит Лилиан.

"За всички граждани на Пловдив и за мен като кмет е голяма чест да бъдем заедно в този ден. Да си припомним нещо, което се е случило преди 73 години и е оставило трайна следа в паметта на поколения пловдивчани - спасяването на българските евреи", каза в обръщението си към гостите кметът на Пловдив.

По думите му това не е акт, който се е случил изведнъж. Пловдив е един от най-мултикултурните градове от хилядолетия насам. В него заедно са живели и живеят много общности, религии и култури. Това многообразие прави града неповторим и уникален, създава специфичния дух и магията на Града под тепетата.

През 2013 година Пловдив бе удостоен с наградата "Шофар", която бе предадена в Регионалния исторически музей, за да напомня на поколенията за саможертвената постъпка на предците.

"Пловдив не е вторият, той е другият град в България, който получава почетния знак на организацията на евреите в България "Шалом", заяви Максим Бенвенисти. Той уточни, че почетният знак е създаден преди 3 години, по повод 70-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Не повече от 40 лица и общности са носители на наградата. Това е българският аналог на международната награда "Валенберг", която се дава преди всичко на неевреи за това, което са направили за евреите в годините на Втората световна война.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама