През 2015 г. е намалял броят на постъпилите граждански първоинстанционни дела в русенските съдилища

16:16, 10 мар 16 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Постъпилите първоинстанционни, включително частни, граждански дела през последната година са намаляли с 8% в сравнение със средногодишното постъпление за предходните три години. В сравнение с 2014 г. пък са намалели с 6%, сочи докладът на магистратите от района Русенския окръжен съд.

При първоинстанционните граждански дела средногодишното постъпление на един съдия е 22,55, а средномесечното на база отработени човекомесеци – 1,87 дела.

В сравнение с предходните три години се увеличават исковете по Семейния кодекс с 6%, както и облигационните искове с – 9%. Останалите намаляват с 30%.

Запазва се броят на вещните искове, които следва да се разглеждат от Окръжния съд като първа инстанция, исковете за обезщетение за вреди по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), които касаят дейността на правозащитните органи.

Освен това съществена част представляват делата по искове за установяване на нищожност или унищожаемост на сделки с вещни права върху недвижим имот.

Все по често се явяват усложнения на исковия процес чрез съединяване на искове, привличане и встъпване на трети лица, както и утежнено доказване, предвид значителни имуществени интереси, предмет на гражданските спорове.

Има тенденция и за увеличаване на жалбите против действия на съдебните изпълнители и към намаление на установителните искове на банки срещу длъжници по кредит.

През 2015 г. постъплението от искови молби, подлежащи на разглеждане по специалния ред на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди е 9. Те се характеризират с определена фактическа и правна сложност на отделните казуси, обясняват магистратите в доклада си.

През 2015 г. постъплението е намаляло с 8% за първоинстанционни търговски дела и първоинстанционни частни търговски дела в сравнение с 2014 г. Като цяло, търговските дела за разглеждане през 2015 г. са намалели спрямо средния брой за предходния три годишен период с 12%. При тях средногодишното постъпление на един съдия е 41,2, а средномесечното на база отработени човекомесеци – 3,43 дела.

През 2015 г. в Окръжния съд са образувани 47 фирмени дела по постъпили искания за регистриране на сдружения с нестопанска цел и фондации. В началото на отчетния период е имало едно висящо дело, а в края са останали 2. Освен тях, през годината е налице произнасяне и по 82 искания за вписвания на промени и прекратявания. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама