Стивън Хокинг и над 150 учени се обявиха срещу Brexit

16:26, 10 мар 16 / Свят 25 229 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Световният физик и космолог Стивън Хокинг и още над 150 водещи учени се обявиха срещу излизането на Великобритания от Европейския съюз. "Това ще бъде катастрофа за британските университети и за британската наука", смятат учените, цитирани от "Ройтерс".

Ако Великобритания изгуби връзките си с Европейския съюз, изследователската дейност в страната ще пострада "на два фронта". "Първо, увеличеното финансиране е повишило нивото както на европейската наука като цяло, така и в частност на британската, тъй като сме конкурентноспособни. Второ, ние привличаме много от най-добрите си изследователи от Европа. Сред тях са млади специалисти, получили европейски субсидии, но избрали реализация във Великобритания. Ако сме в състояние да привличаме и финансираме най-талантливите европейци, ще осигурим бъдеще за британската наука и ще окуражим най-добрите учени по света да идват в страната", пишатв отворено писмо до в. "Таймс" Хокинг и други членове на Кралското дружество, сред които и трима нобелови лауреати

Според тях Швейцария, която не е член на ЕС, сега изпитва трудности да привлича млади изследователи, след като гласува да ограничи свободното движение на чуждестранни работници.

В същото време проучване на Университета в Единбург и германски мозъчен тръст показва, че гражданите на 6 страни - членки на ЕС, преобладаващо са "за" оставането на Обединеното кралство в съюза. Но също така анкетираните смятат, че ако британците изберат да напуснат блока, те трябва да бъдат наказани. Изследването е проведено сред 8000 души във Франция, Германия, Полша, Испания, Ирландия и Швеция. Британците ще трябва да решат съдбата на членството на страната си на референдум през юни.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама