Къщата-музей на Стамболийски в София е руина (снимки)

16:28, 10 мар 16 / Култура 25 515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Къщата-музей на 20-тия министър-председател на България Александър Стамболийски в София вече руина. От сградата, която е паметник на културата от национално значение, е отмъкнато почти всичко ценно, включително дървената стълба между етажите. Покривът на съществува, а подовете са продънени. Едното крило на къщата го няма. Сградата се намира се на улиците "Суходол" и "Адам Мицкевич".



Стамболийски е живял и рабoтил в тази сграда между 1921 и 1923 г. когато е бил премиер. (Снимка stara-sofia.blogspot.bg) На партера е била библиотеката на Стамболийски. На първия етаж е била приемната стая, където в извънредни случаи са заседавали Министерският съвет и ръководството на БЗНС, според блога „Стара София“. На втория етаж е бил разположен работният кабинет на министър-председателя. В къщата е устроен музей, а през 1954 г. е достроена и изложбена зала. Експозицията е включвала мебели, лични вещи, ръкописи, снимки, документи, картини. Къщата е получила статута си на паметник на културата с национално значение през 1955 г.

Преди 6 години постройката все още е имала дограма и пердета. Освен природните стихии, за разрушаването на музея са спомогнали и ромите от гетото до близката река "Суходолска".

Къщата на Стамболийски е една от 148-те паметника на културата с национално значение на територията на София. Много от тях са свързани с историята на БКП. Голяма част от сградите тях са в добро състояние, установи проверка на София topnovini.bg. В руини е превърната и Захарна фабрика.

Само преди дни пловдивчани успяха да спрат машините дошли да бутнат бивш склад, част от комплекса „Тютюневия град“. Тютюнев склад в Харманли, също паметник на културата, беше разрушен.

Очаквайте още по темата в следващите дни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама