Три години затвор за клошар, опитал да убие събрат

16:33, 10 мар 16 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три години лишаване от свобода при строг режим присъди Варненският окръжен съд на 45-годишния клошар Злати Иванов, който през есента на 2014 г. опита да убие събрат по съдба край жп гарата във Варна. Той ще трябва и да плати обезщетение на пострадалия Никола Ангелов в размер на 10 000 лв. по граждански иск, съобщиха от пресслужбата на съда.

Пострадалият Никола Ангелов има постоянен адрес във Варна, но живее като клошар, като събира вторични суровини и ги продава. Такъв начин на живот имал и подсъдимият Иванов. На 2 септември 2014 г. Ангелов изпил голямо количество алкохол и късно вечерта отишъл на площад „Славейков", в близост до жп гарата. Там се срещнал с Иванов, който също бил почерпен.

Показанията на двамата се разминават съществено, но съдът прие, че спрямо Иванов са извършени неправомерни действия, довели до конфликт. Той извадил кухненски нож, който носел в панталона си, и го забил в гърдите на Ангелов. Пострадалият го извадил и го хвърлил на земята, като затиснал раната с дреха и отишъл до близкия денонощен магазин, за да потърси помощ. Два часа по-късно бил опериран по спешност в отделение „Гръдна хирургия".

Извършената съдебномедицинска експертиза е установила, че Ангелов е получил прободно-прорезно нараняване в близост до сърдечната област. В нощта на престъплението в кръвта му е имало над 3,5 промила алкохол, което се смята за тежка степен на алкохолно повлияване. Нападателят му е бил с концентрация на алкохол в кръвта 0,43 промила.

Според заключението на вещите лица подсъдимият не страда от психично заболяване и зависимост към психоактивни вещества. Той е разбирал свойството и значението на извършеното и е можел да ръководи постъпките си. Съдът прецени, че е извършил опит за убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Той не прие квалификацията в обвинителния акт като опит за умишлено убийство, което е останало недовършено поради независещи от волята му причини.

Злати Иванов е осъждан за деяния против собствеността още като непълнолетен, а последната му присъда е от 2005 г. Днешната присъдата може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама