Бургазлия стана олимпийски шампион по съставяне на шахматни задачи

16:42, 10 мар 16 / Спорт 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургазлията Диян Костадинов е станал олимпийски шампион по съставяне на шахматни задачи, съобщиха от Общината. Младежът е и част от отбора до 19 години на хандбален клуб "Фрегата", който спечели Купата на България.

Костадинов е взел златния олимпийски медал по съставяне на задачи в раздел обратни матове. Това се е случило на турнир, който се организира съвместно от световните федерации по шахмат (FIDE) и по шахматна композиция (WFCC). Той съпътства шахматната олимпиада, която ще се проведе в азербайджанската столица Баку през септември тази година.

Едва за втори път българин е носител на златното отличие. Единствено гросмайстор Петко Петков е ставал шампион преди 26 години на Олимпиадата в Нови Сад.

Това е нов връх в кариерата на бургазлията, който е печелил три пъти 2-ри места за Световната купа, сребърен медал на шахматната олимпиада в Сочи 2010, бронзов медал от последното Световно първенство и десетки победи в други турнири по света.

Отборът на "Фрегата" пък триумфира миналата седмица с Купата на България по хандбал при младежите до 19 години, побеждавайки на финала "Спартак" - Варна с 34:31. Бургаският отбор заслужи и два индивидуални приза. За най-полезен състезател беше определен Здравко Славов, а за най-добър защитник - Милен Стоянов. Почти всички хандбалисти на "Фрегата" са потенциални национали и имат шанс да представят страната на предстоящото европейско първенство за младежи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама