Десетки културни паметници в Пловдив са с неизяснен статут

16:51, 10 мар 16 25 640 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Пловдив има още девет обекта освен съборения тютюнев склад, които са с неизяснен статут, твърди кметът на Пловдив Иван Тотев. По думите му през декември 2014 г. е изпратено запитване в Министерството на културата във връзка с устройствения план на централната градска част и е уведомен Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). И до момента обаче няма никаква обратна информация за тези обекти, освен че се работи по отстраняване на технически грешки в документацията, твърди пловдивският градоначалник.

Именно заради такава "техническа грешка" бе съборена уникалната сграда на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8, а впоследствие министърът на културата заяви, че тя трябва да бъде възстановена, защото е паметник на културата. Кметът Тотев обаче продължава да твърди, че в Общината няма писмо от НИНКН за статута на сградата. "Общината ще каже, че този обект е паметник на културата, когато имаме надлежната заповед, влязла в сила, със съответния номер. Ако някой е виждал такава заповед, нека да ни я предостави", заяви Тотев.

Сред другите девет обекта, за които не се знае дали са паметници на културата, е например часовниковата кула на Сахат тепе. Кметът твърди, че по документи тази историческа забележителност не е паметник и ако собственик поиска разрешение от Общината да я събори, би го получил. Така, докато се чака на опашка за дългата процедура в НИНКН, уникални пловдивски забележителности могат да последват печалната съдба на тютюневия склад и да се превърнат в руини.

"Проектът на хотела, който собствениците на тютюневия склад искат да строят, се промотира от пет години в Пловдив. И нито един архитект, природозащитник, еколог, служител на НИНКН не каза през това време, че нещо не е наред. Търсим виновен за сегашната ситуация, но нека се разровим малко по-назад във времето", каза още Тотев. Той припомни, че през 2010 г. е приет идеен проект за 17-етажна сграда за хотел на мястото на тютюневия склад и никой тогава не е реагирал.

Относно изявлението на министър Вежди Рашидов, че сградата трябва да се възстанови в оригиналния й вид, Тотев поясни, че се създава комисия, която да даде предложения на Националния експертен съвет. Той вече може да вземе решение за възстановяване на тютюневия склад.

Не е ясно колко ще продължи подобен процес и дали в крайна сметка почти напълно разрушеният тютюнев склад няма да рухне. Останките от сградата в момента са опасни и по разпореждане на Окръжна прокуратура Общината и ОД на МВР са осигурили 24-часова жива охрана в района.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама