Пет фирми са спечелили общо над 1 млрд. лв. от обществени поръчки​

17:31, 10 мар 16 25 810 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От началото на 2016 г. правителството на премиера Бойко Борисов спря редица обществени поръчки за милиарди левове. Официалната причина е да се разграничи кабинетът „Борисов-2“ от внушения за задкулисие при търговете за спечелване на поръчките или както каза премиерът - заради „витаещи съмнения“ в обществото.

Използвайки търсачката на сайта „Биволъ“, за да бъдат намерени компаниите спечелили, самостоятелно, най-много от обществените поръчки свързани със строителство за периода 01.01.2007 г. - 31.12.2015 г., се очертаха пет такива фирми:

Хидрострой - 279,763 млн. лв. Фирмата е спечелила самостоятелно и в консорциум общо 222 обществени поръчки и е загубила 16. Компанията е основана преди повече от 50 години от Главно управление на водното стопанство при Министерски съвет с името „Водстрой”- Варна. Основни собственици са Велико Желев и Мая Желева.

Главболгарстрой – 275, 622 млн. лв. Фирмата е спечелила самостоятелно и в консорциум общо 90 обществени поръчки и е загубила 2. Акционери в нея са 646 физически и юридически лица, основният собственик е фамилията на бизнесмена Симеон Пешов, дългогодишен ръководител на компанията.

ГБС – Инфраструктурно строителство - 237,450 млн. лв. Фирмата е спечелила самостоятелно и в консорциум общо 130 поръчки и е загубила 4. Компанията има общи мажоритарни собственици с „Главболгарстрой“.

Инжстройинженеринг - 221,393 млн. лв. Фирмата е спечелила самостоятелно и в консорциум общо 85 поръчки и 4 е загубила. Компанията е създадена също преди близо 50 години като стопанско предприятие към Градски народен съвет – Варна. Едноличен собственик е бизнесменът Пламен Стилиянов.

Енергоремонт Холдинг - 161, 777 млн. лв. Фирмата е спечелила самостоятелно и в консорциум общо 264 поръчки и 4 е загубила. Компанията обединява „Енергоремонт Бобов дол” АД, „Енергоремонт Варна” АД, „Енергоремонт Русе” АД, „Техенерго” АД, „Тотема” ЕООД, ” Инком 2003”, „Енергоремонт Раднево” ЕООД, „Енергоремонт Козлодуй” ЕООД, “Енергоремонт МК” ЕООД, „Енергоремонт Косово”. Компанията е публично дружество, а основни собственици са Николай Златев, Николай Райчев, бившият енергиен министър Милко Ковачев и ексшефът на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Костадинов.

Изброените пет фирми общо са спечелили 791 обществени поръчки чрез самостоятелно участие и в консорциуми. Чрез самостоятелно спечелени поръчки те са заработили общо 1 млрд и 170 млн. лв.

Фирмата свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски „Водстрой 98“ остава в дъното на класацията със спечелени самостоятелно, а не в консорциум, 49,672 млн. лв. Тя обаче оглавява класацията за фирмата участвала в консорциумите с най-много спечелени средства от обществени поръчки, а именно 976,783 млн. лв.

Освен „Водстрой 98“ има още пет фирми, които са лидери по стойност на поръчки, спечелени от консорциумите с тяхно участие. Техните печалби са над 500 млн. лв., ето ги и компаниите:

ГБС – Инфраструктурно строителство със спечелени от консорциумите с нейно участие 944,581 млн. лв.

Трейс Груп Холд със спечелени от консорциумите с нейно участие 918,617 млн. лв.

Хидрострой със спечелени от консорциумите с нейно участие 840,975 млн. лв.

ПСТ Груп със спечелени от консорциумите с нейно участие 739,133 млн. лв.

Главболгарстрой със 734, 080 млн. лв. спечелени от консорциумите, в които е участвала.

Компаниите, които участват и в двете класации са три, това са – „Главболгарстрой“, „Хидрострой“ и „ГБС – Инфраструктурно строителство“. От тях "Главболгарстрой" и „ГБС-Инфраструктурно строителство" са с общи мажоритарни собственици. Двете фирми са спечелили общо от самостоятелно участие в обществени поръчки – 513, 072 млн. лв. Общо, поръчките, които са спечелени от тях чрез самостоятелно участие и чрез участие в консорциуми са 220, а загубени от тях са 6 обществени поръчки.

Днес бившият финансов министър Симеон Дянков заяви, че КЗК трудно ще докаже картел на горивата в България, но има достатъчно данни за картел в обществените поръчки. Той посочи, че има 4-5 фирми с висока успеваемост в поръчките.

Картелът е дефиниран като споразумение и/или съгласувана практика между две или повече предприятия – конкуренти на съответния пазар, насочени към ограничаване на конкуренцията чрез определяне на цени или ценови условия за покупка или продажба, разпределяне на квоти за производство или продажби или разпределяне на пазари, включително при манипулиране на публични търгове или конкурси, или процедури за възлагане на обществени поръчки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама