Определят площадки за обезвреждане на умрели животни

17:35, 10 мар 16 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областната епизоотична комисия в Разград днес реши да бъдат сформирани общински комисии, които да определят площадки за обезвреждане на умрели животни, съобщиха от Областната управа.

Заседанието на комисията бе председателствано от зам.-областния управител Виолета Тодорова.  Освен членовете на комисията, на срещата присъстваха и кметовете на общините Завет и Самуил, зам.-кметове на общините Исперих и Лозница, и представител на община Цар Калоян.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев запозна присъстващите със заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев. Съгласно документа, кметовете на общините на територията на областта трябва да бъдат уведомени за преустановяването на дейността по събирането, транспортирането и обезвреждането на умрелите животни от екарисаж „Брамас 96” АД в Шумен, и необходимостта от сформиране на постоянни комисии, с участието на кметове на населените места и представители на ОДБХ, РЗИ, РИОСВ и Басейнова дирекция-Плевен.

Д-р Драмалиев призова кметовете на общини, в най-кратки срокове, да назначат със заповед съответните постоянни комисии. Той уточни, че всички общини на територията на областта са изпратили скици на местата за загробване на животински трупове, определени след съгласуване с „Басейнова дирекция” и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе. Заради дългата и тромава процедура, на всички определени терени липсват ОВОС, което е проблем. Д-р Драмалиев допълни, че всичко това е свързано с допълнителен финансов ресурс, но мерките трябва да бъдат незабавно предприети.

Областният управител ще издаде заповед, с която ще разпореди на кметовете на общините на територията на област Разград горните мерки.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама