Областният управител Татяна Петкова участва в заседание на РСР на ЮИР

17:38, 10 мар 16 25 689 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заседание на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район /РСР на ЮИР/ се проведе в Областна администрация Стара Загора. Участие взеха представители на министерства, областните управители и кметове на общини в ЮИР, представители на организациите на работодателите и синдикатите, областните администрации, академичните среди на територията на района, НПО и други.

Заседанието започна с определяне състава на представителите на РСР на ЮИР в Управляващия комитет по проект „Разработване на интегрирана транспортна стратегия в периода до 2030 г.“ към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Това са инж. Георги Ранов – областен управител на област Стара Загора и Живко Тодоров - кмет  на община Стара Загора. Мотивът за техния избор бе, че те са представители на Регионалния съвет в Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за периода 2014 – 2020 г., както и че са запознати с провежданата политика в областта на транспорта.

Представен бе моделът на община Стара Загора  в модернизирането на градския транспорт. Представител  от Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. запозна присъстващите с новите възможности, които програмата предлага за ЮИР. Общият размер на средствата, предвидени по програмата възлизат на 1 887 587 256 евро. Особено внимание бе отделено на рехабилитацията на железопътния участък Пловдив – Бургас – Фаза 2 с дължина на трасето  294 км. и индикативна стойност на проекта – 676,52 млн.лв.

Представители на фонд ФЛАГ представиха опита и дейността на фонда, както и възможностите за финансиране на инфраструктурни проекти на общините в периода 2014 - 2020 г. чрез финансови инструменти - Jessica, Фонд на фондовете и др. Европейската комисия  залага на разширено използване на финансови инструменти като по-ефективна и устойчива алтернатива за допълване на традиционното финансиране чрез предоставянето на безвъзмездни средства.

Представител от област Бургас предложи за обсъждане бъдещи проекти на Областна администрация Бургас.

Следващото заседание на РСР на ЮИР се предвижда да бъде проведено през месец юни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама