Прокурор Сарафов притискал задържан да свидетелства срещу Алексей Петров и Сретен Йосич

19:08, 10 мар 16 25 938 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият зам. главен прокурор Борислав Сарафов притискал задържан  за опит за убийство да свидетелства срещу Златко Баретата, Алексей Петров, Сретен Йосич и други. Бившият служител на ГД БОП Валентин Цоновски пък го убеждавал да стане свидетел по делото срещу групата на „килърите“, като в замяна му обещавал намаляване на присъдата, извеждане на семейството му от страната и статут на защитен свидетел.

Това разказа пред Апелативния съд във Варна Георги Петков – Дачи, който търпи в Плевенския затвор 20-годишна присъда за опит за убийство. Той отказал да свидетелства въпреки многократните си срещи с Цоновски.

На днешното си заседание по делото срещу групата на „килърите”(Петър Стоянов, Васил Костов, Георги Вълев, Янко Попов и Райчо Стойнев) съдът разпита и бившия подсъдим по това дело и бивш полицай Петър Атмаджов. Той се познавал с Георги Вълев от 1994 г., когато започнал работа в неговата фирма „Поликомерс” като инкасатор на парични средства от игралните зали и казината на Вълев. Там работил до ареста му на 22 септември 2010 г.

Свидетелят разказа, че Пламен Лаков, който бил представен на Вълев от Цончо Ненов ,имал задължението да събира вземанията на фирмата от нейни длъжници. Според Атмаджов Лаков прибирал по-голямата част от паричните средства за себе си и твърде малко връщал във фирмата. Той и неговите колеги забелязали, че Лаков започнал да краде от фирмата пари и си присвоил един от фирмените автомобили. Лаков дори заплашил с убийство Георги Вълев, след като той направил опит да си върне автомобила. През 2008 го. Атмаджов бил оторизиран от адвокат Пламен Луков да предаде на един ТИР паркинг преди гр. Луковит плик с документи на мъж, за който едва на делото пред Шуменския окръжет съд разбрал, че е Лозан Цеков.

И този свидетел разказва за натиска, който Валентин Цоновски и адвокат Пламен Луков му оказали в ареста през 2011 г., за да признае, че той е носил пари в Пловдив. Срещу това признание Атмаджов щял да бъде освободен, но той отказал да признае нещо, което не е извършил.

Д-р Аринка Лупова, съпруга на убития търновски адвокат Петър Лупов, разказа, че след като станал адвокат на акционерите на „Тракия банк”, мъжът й станал доста напрегнат, изнервен и притеснен. По това време той споделил с нея: „Живее ми се, Арето, не ми се умира”. През март 2008 г. Лупов прекратил отношенията си с Георги Вълев и с адвокат Пламен Луков. През лятото на същата година му бил нанесен побой в адвокатската му кантора с чугунена тръба. В „Пирогов“ му направили 18 шева на главата, а адвокатът изпаднал в шок.

В хода на досъдебното производство за побоя Лупов разпознал нападателя си, свидетелствал и за това, че от лице, което го посетило след побоя и много приличало на нападателя, научил, че се готви убийството му. Останал обаче много разочарован, че производството за побоя било прекратено поради „неизвестен извършител”.

Адвокатът станал изключително предпазлив за близките си и за себе си, дори спрял да ползва асансьора в блока. Месец преди да бъде убит, Лупов споделил със съпругата си, че ще дава показания като свидетел в съда по казуса „Тракия банк”. Лупова свидетелства, че той бил „атакуван” с 2 данъчни ревизии, които според него му били „поръчани” от Георги Вълев. Първата ревизия приключила преди да бъде убит и не установила никакви нарушения. Втората данъчна проверка била по искане на Пламен Луков.

След като остави без уважение всички искания на адвокатите, съдът намери делото за изяснено от фактическа и от правна страна. Насроченото предварително за утре заседание няма да се проведе, а пледоариите ще са на 26, 27 и 28 април отново в залата на затвора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама