ЕС удължи с 6 месеца санкциите си срещу Русия

19:10, 10 мар 16 / Свят 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С още шест месеца ще бъдат удължени санкциите срещу руски и украински граждани заради конфликта в Украйна, съобщи източник от ЕС, цитиран от световните агенции. Наказанията ще бъдат удължени до 15 септември, съобщи пред РИА Новости информаторът.

Западът обвини Русия, че подкрепя проруските сепаратисти в Източна Украйна, а Москва отхвърля тези твърдения.

В черния списък на ЕС попадат 146 физически лица и 37 фирми, за които се смята, че са отговорни за подкопаването на териториалната цялост на Украйна, съобщават западните медии.

Последният списък, одобрен през септември, включва руския вицепремиер Дмитрий Рогозин, заради анексирането на украинския полуостров Крим през март 2014 година, съветника на Путин Сергей Глазиев и милиардера Аркадий Ротенберг, който е бивш джудо партньор на Путин и един от неговите най-близки сътрудници.

От списъка със санкции са били извадени три имена на лица, които са починали междуврменно.

В заявлението на Съвета на ЕС се посочва, че срокът за действие на санкциите е бил продължен поради това, че териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна продължават да бъдат застрашени.

ЕС въведе няколко кръга от ограничителни мерки в опит да прекъсне насилието в Източна Украйна, което избухна през 2014 г. Над 9000 са жертвите, сочат оценките на ООН.

Формално решението предстои да бъде одобрено от Съвета на ЕС. Министрите на външните работи и на правосъдието от 28-те страни в ЕС ще го одобрят без обсъждане на заседание, информира още източникът

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама