Със специална изложба Бургаската художествена галерия отбеляза своя 70-годишен юбилей (снимки)

19:19, 10 мар 16 / Култура 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ отбеляза своя 70-годишен юбилей със специална изложба. Експозицията включва над 140 картини. Тя представя творбите на редица талантливи автори от цялата страна за периода 2006 - 2016 година в сферата на живописта, графиката и скулптурата. Жителите и гостите на града могат да разгледат изложбата до 23 април.

„През 1946 година, на 31 януари, се взема решение от тогавашния Общински съвет да бъде създадена художествена галерия. На 7 април същата година, съвместно с музея, се подреждат 50 картини и се прави една сбирка. Това е единственият официален документ и затова приемаме, че галерията води своето начало от 1946 г.“, разказа директорът на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ Георги Динев.

По неговите думи, в сравнение с по-новата история на България, галерия „Петко Задгорски“ е една от най-старите в страната.

Картините от експозицията са подредени на първия и втория етаж на галерията. Някои от тях са дарение от Община Бургас, а други от самите автори. Бургазлии имат възможност да видят и наградени творби от Националната изложба „Приятели на морето“.

Сред авторите, дарили свои картини, днес присъстваше бургаският художник Живко Иванов.

„За тази изложба дарих две свои картини. Много съм доволен, че стана тази експозиция в галерия „Петко Задгорски“. Това за мен е един храм. Събитието е изключително красиво. Пожелавам на директора да е жив и здрав, и все така добре да си върши работата“, сподели за Topnovini.bg Живко Иванов.

Събитието уважиха и множество бургазлии, а сред гостите бяха зам.-кметовете на Бургас Йорданка Ананиева и Красимир Стойчев, който прочете поздравително слово от кмета Димитър Николов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама