Военното министерство съди "Еърбъс" за 18 млн. евро

19:54, 10 мар 16 / Политика 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на отбраната е завело иск в Международния арбитражен съд в Париж за 18 млн. евро срещу европейския гигант "Юрокоптер"-EADS, който от две години се казва "Еърбъс". Това стана ясно от думите на министър Николай Ненчев, който бе на заседание на парламентарната военна комисия.

България търси неустойки по договор с "Юрокоптер" за доставка на вертолети от 2005 година. Според МО компанията не е доставило част от договореното оборудване за машините и не е изпълнило задълженията си по офсетната програма към договора. Искът е бил подаден в края на миналата година и делото все още не е тръгнало. Вярвам, че ще спечелим това дело, каза Ненчев.

Проектът за придобиването на нов тип изтребител до дни ще бъде вкаран в Министерския съвет, съобщи Ненчев. Според него той е предвиден и в бюджетната рамка. Парите по него е планирано да се плащат разсрочено за няколко години, а първата вноска трябва да бъде покрита от заложените 80 млн. лева целевото финансиране за бойната авиация.

Договорът за 18 хеликоптера (12 "Кугър" и 6 "Пантер) бе подписан по време на правителството на Симеон Сакскобургготски. Общата цена, в която влизат и резервни части и друго оборудване, бе над 383 млн. евро.

При първия кабинет на ГЕРБ от правителството обявиха, че няма достатъчно средства, за да се изпълни целият договор и се отказахме от доставката на последните три хеликоптера "Пантер". В договора бе предвидена и офсетната програма, която не е ясно дали е изпълнена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама