Любляна подкрепи София за зелена столица

20:34, 10 мар 16 25 557 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
София ще се бори за титлата зелена столица на Европа, след като получи подкрепа от сегашния носител на титлата Любляна. Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на церемонията по обявяването на словенската столицата за зелен град на 2016 г.

Кметът на Любляна Зоран Янкович подкрепи София и изрази увереността си, че градът има силите и потенциала да стане зелена столица. Той обясни, че центърът им е затворен за автомобили. В него се движат градски обществени електромобили наречени „кавалери“. Община Любляна също е развила и система за градски колелета, създадени по линия на публично-частно партньорство.

Фандъкова, от своя страна, обясни, че София продължава да инвестира в екологичен градски транспорт чрез строителството на метрото и подмяна на превозните средства. С изпълнението на третата линия, което започна тази година, общо 550 000 пътници дневно ще ползват този най-екологичен и бърз транспорт. Делът му в системата на градския транспорт става 45%, постигаме намаление на вредните емисии с над 90 хил.тона годишно и на трафика с 22%.

„Продължава модернизацията на градския транспорт като въвеждаме и електробуси. С нова програма за обновяване на автобусния парк до 2019 г. намаляваме средната възраст на автобусите на 6 години”, каза още Фандъкова.

Тя очерта като нов приоритет насърчаването на използването на алтернативни източници за отопление. Освен това през тази година в столицата се очаква да се пуснат и колелета под наем. Отговорността към околната среда е обща кауза, защото природата е големият потенциал за развитие на градовете, каза още Фандъкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама