73 години от спасяването на българските евреи и в София (снимки)

22:04, 10 мар 16 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 10 март еврейската общност в София отбелязва Деня на спасението. Организация на евреите в България „Шалом” организира възпоменателна церемония пред паметника на Димитър Пешев в столицата. В церемонията участва и посланик Ирит Лилиан.

По-късно в Пловдив председателят на „Шалом” Максим Бенвенисти връчи Специалния почетен знак на кмета Иван Тотев. Присъстваха и посланик Лилиан и делегация от Кнесета.

Историята:

На 22 февруари 1943 г. е сключено споразумение с Гестапо за депортиране на 20 000 души в лагерите на смъртта. На 17 март 1943 г. Зам.-председателят на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев пише писмо против депортирането на българските евреи, подкрепено от 42-ма депутати и така българските евреи са спасени, макар че от Беломорието и Тракия под предлог за прехвърлянето им във вътрешността на България 11 836 деши са отведени до дунавските пристанища и от там отправени за концентрационните лагери.

В България денят е отбелязан за първи път на 10 март 2003 г. Обявен е с решение на Министерския съвет за "Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството". На този ден през 1943 г. пловдивският митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и софийският екзарх Стефан предотвратяват депортирането на стотици евреи от Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама