Кукери гонят злото на Сирни Заговезни в Стара Загора

07:02, 12 мар 16 / Култура 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 

Кукери от павелбанското село Тъжа ще гонят злото днес в Стара Загора на традиционното отбелязване на Сирни Заговезни, организирано от Народно читалище  „Железник – 1988“ и община Стара Загора. Фолклорният празник започва в 17.30 часа, на площада в центъра на квартал „Железник“. 

Началото ще дадат музикантите от Общински духов оркестър. В програмата ще участват още и славейчетата от Детски народен хор "Жарава" при читалище "Родина", Детски танцов състав "Тракийче" при НЧ "Г. Бакалов", певчески фолклорни групи от читалищата "Митьо Станев“ и "Кольо Ганчев", група "Огърлица" от "Железник" и танцьорите от Клуб за български народни танци "Тракийци", с ръководител Таня Александрова.

С обичая „Камила” момчетата от кукерския състав в квартал "Железник" ще благославят за берекет.

По народен обичай ще бъде запален огън, който ще бъде прескачан за здраве. Ще се хвърлят и запалени стрели, ще се играят буйни хора, на които "за последно до Великден" ще се хванат всички да поиграят.

Сирни Заговезни е едно от най-игривите и безгрижни народни празненства, изпълнено с веселби и забавления. Според народните вярвания, на този ден, небето и земята си прощават, затова и хората трябва да обиколят по-старите роднини, да целунат ръка и да поискат прошка.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама