Стефан Живков: Искаме по-добро отношение към селата

07:14, 12 мар 16 / Политика 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Искаме по-добро отношение към селата. Това призова кметът на Царев брод Стефан Живков.

Той обясни, че малките населени места се нуждаят и от малко повече пари, за да успяват кметовете им да се справят с уреждането населените места.

Живков сподели, че се е запознал с финансови практики в други общини и даде пример администрацията в Тунджа. Там населените места получавали всяка година по 30% от продажби и наеми на земи и имоти.

При нас са 20% само от продажби, каза той и допълни, че при 20 000 лв. наеми, това са 6000 лв. на година, с който кметството в Царев брод би разполагало. Така ще може да разполагаме със сигурни средства, заяви кметът.

Искаме повече пари и по-добро отношение към селата. Като ходим при кмета, не ходим да си решаваме личните проблеми. Ние ходим да решаваме проблемите на хората, каза Стефан Живков.

Преди седмица градоначалникът на Шумен Любомир Христов събра кметовете от общината и поиска от тях по-строга финансова дисциплина.

По-добро управление и разумно харчене на средствата, предвидени за издръжката на селата са били изискванията му, цитирани от пресслужбата на общинска администрация.

Живков коментира, че кметовете на малките населени места не разполагат със средства, за да ги разхищават. Разходите ни са ток, вода и заплати. Имаме 5 командировки в месеца и телефони – с друго не разполагаме, каза той.

Според справка на дирекцията по бюджет и финанси сметката за ток на село Ивански за 2015 г. е в размер на 7 804 лева, за вода в Черенча – 556 лева, за телефон в Салманово – 918 лева, за Мадара – 876 лева.

Според Живков обаче в Ивански имали такава сметка за електричество, заради двама наематели, които били на общ електромер с кметството. Те си плащали отделно, по данни на междинен електромер.

Високата си сметка за вода кметът на Царев брод обясни със спукана тръба в мазето на пенсионерския клуб. Докато разберем за теча и за десетина дни изтекли 100 кубика, заяви той и допълни, че обхожда имотите, но няма как винаги да знае какво се случва.

Той възнегодува и срещу високите сметки за осветление.

„Нормално е в селата с по над  1000 души население сметките за осветление да са по-високи. Възможно да се направя икономия, като осветлението се спира в полунощ и да се пуска в 5 часа сутринта. Аз отказвам да приложа такава практика, тъй като светлината действа превантивно за ограничаване на кражби”, посочи Живков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама