В СОК "Камчия" изгориха чучелото на зимата

07:39, 12 мар 16 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С много настроение, танци, игри, истински руски блини и с „изгаряне“ на зимата, Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ посрещна пролетта. Това стана на организирания от Международния център „Русский мир“, Фондация „Устойчиво развитие за България“ и СОК „Камчия“ обичай „Масленица“, който символизира началото на житейския кръговрат. Специални гости бяха генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук и екипът на консулството, децата от Средното общообразователно училище „Юрий Гагарин“ в комплекса, техни връстници от община Аврен, родители, представители на Съюза на руските съотечественици, както и ветерани от войните. Празникът беше специален и с един личен повод – рождения ден на Сергей Лукянчук, който получи поздравления от малки и големи в препълнената зала на Учебно-възпитателния център.

Древнославянският произход на Масленицата, която съответства на Сирни Заговезни у нас,  беше представен с увлекателен видеоразказ, след което гостите бяха поканени да похапнат блини. Децата премериха умения и в различни игри - дърпане на въже, „Петльов бой“, „Ездачи“ с тротинетки, скачане с чували, щафета с сурови яйца и др.

Най-атрактивната част от празника беше свързана с изгарянето на сламеното чучело на зимата. Макар и красива, куклата изчезна в пламъците на огъня, а децата отпразнуваха идването на пролетта с много танци и песни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама