Енергийни експерти обсъждаха бъдещето на „Мини Марица-изток”

08:15, 12 мар 16 25 612 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бъдещето на „Мини Марица-изток” обсъдиха на първа работна среща представители на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и ръководството на въгледобивното дружество вчера в Раднево. Заместник- изпълнителният директор Димитър Чолаков запозна комисарите с проблемите на мините свързани с финансовата ликвидност и надпланово производство на въглища. Програмата на ръководството за следващия тригодишен период бе подробно обсъдена, тъй като пряко влияе върху стабилността на работата на целия енергиен комплекс „Марица-изток”.

Разисквани бяха и въпроси и предложения, поставени от специалистите от Световната банка, за възможностите на "Мини Марица-изток" за подаване на въглища към ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" и отражението на цената на електроенергията, произведена от тях върху регулирания пазар. Коментирани бяха и въпроси, свързани с лицензията на "Мини Марица-изток" за търговия с електроенергия, възможностите за участие на дружеството в Енергийната борса, предимствата и евентуалните проблеми на мините  като сериозен консуматор на електроенергия. „Устойчивото развитие на рудниците изисква реализирането на мащабни инфраструктурни проекти, чиято стойност се изчислява на милиони левове. В този смисъл новината, че е избран Консорциум с участието на J. P. Morgan Secutities да предостави до 650 млн. евро заем на "Български енергиен холдинг" е обнадеждаваща за нас”, коментира зам.- изпълнителният директор  Димитър Чолаков. Това ще даде възможност на дружеството да получи забавените плащания от топлоелектрическите централи в комплекса.

„КЕВР не регулира цената на въглищата, но нека да си дадем сметка, че "Мини Марица-изток" са първи по веригата на електропроизводството в комплекса и трябва сериозно да се анализират и отчетат техните възможности да снабдяват с въглища централите в района”, коментира Евгения Харитонова от държавния регулатор. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама