Кметът на Пловдив трябвало да опази бутнатия тютюнев склад

10:05, 12 мар 16 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съгласно Закона за културното наследство кметовете на общините са длъжни да организират и координират политиката по опазването на културното наследство на територията на съответната община. Това е становището на Министерството на културата по повод съборените тютневи складове в Пловдив и Харманли.

В писмото на главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ се казва, че по информация на националния институт за недвижимо културно наследство проектът за изграждане на хотел „Хилтън“ на мястото на тютюневия склад в Пловдив, не е предоставен за съгласувателно разглеждане.

В документа е цитирано, че в общините следва да се съхраняват документите за обявените и декларирани паметници на културата.

От министерството припомнят, че още на 6 януари 2014 година са уведомили община Пловдив, че тютюневият склад на ул.”Одрин” № 8 , на чието място е предвидено да се изгражда хотел, притежава статут на културна ценност и се намира в защитена територия и всички проектни намеси подлежат на съгласуване по реда на Закона за културното наследство.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама