Очакват се съществени повишения на речните нива

10:48, 12 мар 16 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първа степен на опасност от заливане обяви Агенцията за проучване и поддържане на на река Дунав. Прогнозата за 13 март е нивото при Русе да достигне 685 см. Изпратени са известия до областните управи по поречието на река Дунав за задействане на плановете за критични ситуации.  

По данни на оперативните дежурни в крайдунавските областни и общински администрации, както и на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“ и ”Напоителни системи” се наблюдава повишение на водните нива на р.Дунав и притоците й на територията на Басейнова дирекция „Дунавски район".

Водните течения остават в речните легла. Отводнителните помпени станции, стопанисвани от крайдунавските клонове на ”Напоителни системи”, са в работен режим. Водното ниво в коригираните реки не застрашава стабилитета на бермите и дигите, изградени по поречията им.

Към момента няма сигнали за наводнения на инфраструктура, жилищни постройки в населените места и земеделски земи вследствие на критични водни нива на територията на русенска област.

От днес следобяд  до 16 март речните нива в целия Дунавския басейн ще се повишават, вследствие на високата почвена влажност и прогнозирани валежи. На 13 март се очакват по – съществени повишения във водосборите на р. Огоста и реките западно от нея, както и в средното и долно течение на р. Искър.

На 13 и 14 март се очакват значителни повишения на речното ниво на р. Вит и в горното течение на р. Янтра и притоците й - р. Джулюница и р. Голяма река. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира в долното течение на реката на 12, 13, 14 и 15 март да бъде над средномногогодишната стойност.

От обедните часове утре нивото ще започне да се повишава вследствие на очакваните валежи. Значителни повишения във водосбора са възможни в периода 13-16 март  - първите 2 дни в горните части на водосбора, от обедните часове на 14 март  - и в долните.  По-съществени повишения се очакват във водосбора на Черни Лом. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама