13 автори се конкурират за наградата „Христо Фотев“

10:51, 12 мар 16 / Култура 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
13 автори са номинирани за престижната награда за поезия "Христо Фотев" тази година, съобщиха от Общината. Първоначално бяха обявени само 10 имена, но широката номинация беше допълнена с още трима автори поради отсъствие на членове на журито.

За високия литературен приз в петото издание на престижния конкурс ще се конкурират Валентин Дишев с "Ортелий", Васил Славов със "Звяр", Венцислав Стайков с "Процеп за дишане", Димитър Милов с "Четирилистни иронии", Иван К. Иванов с "Предизвестена вест", Иван Сухиванов с "Нямо кино", Красимир Петров със "Сянка на река", Лъчезар Лозанов с "Болничен лист", Людмила Балабанова с "Град без море", Маргарит Жеков със "Самотното спасение", Огнян Антов с "Автопортрети и писма", Пламен Панчев  със "Среднощен реверанс" и Светла Гунчева с "Портрет, нарисуван с въглен" (номинираните са подредени по азбучен ред).

Окончателните пет номинации за високия литературен приз ще бъдат обявени на пресконференция във вторник (15 март) от 11:00 часа в Дома на писателя.

Церемонията по връчване на наградата "Христо Фотев" ще се състои в залата на Държавен куклен театър - Бургас, след спектакъла "Море от обещания", обявен за 18:00 часа на 25 март.

Същевременно приключи първият ученически рецитаторски конкурс "Стиховете на Христо Фотев", организиран от Община Бургас и Бургаска писателска общност. Стихове на обичания поет рецитираха 31 индивидуални изпълнители, ученици от 8 до 12 клас и 4 групи за художествено слово.

Първа награда получи Теодор Каракачанов от НУМСИ "Проф. П. Владигеров". На второ място се нареди Стилияна Николова от ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров". Третият приз грабна Михаил Михалев от ПМГ "Акад. Н. Обрешков". Всички те получиха диплом и парична премия.

Грамоти за отлично представяне получиха Мари Никол Маркова от ГЧЕ "В. Левски" и Александра Божкова - най-малката участничка в конкурса, която е само на 6 години и е от театралната работилничка на куклената актриса Ирена Ненчева.

Първа награда за най-добро представяне получи и групата по художествено слово "Посейдон" с ученици от НУМСИ "Проф. П. Владигеров" и Немска езикова гимназия "Гьоте".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама