Властта готви пълна забрана на свободното къмпингуване

11:03, 12 мар 16 / Политика 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Абсолютна забрана за палатки в цялата България извън територията на категоризираните къмпинги предвиждат промените в Закона за туризма, публикувани за обществено обсъждане. Предложенията са внесени от министерството на туризма. Ограниченията ще важат и за собствениците на каравани и кемпери. Новите забрани идват седмица след приетите ограничения за къмпингуване по морето от Народното събрание.

Обсъждането е до 15 март, след което промените ще бъдат внесени в парламента за гласуване. Според проекта къмпингуването, бивакуването, поставяне на палатки, каравани или кемпери на необозначени територии ще се глобява с 200 лева.

В текста на проектозакона се предвижда още при увреждане на пясъчни дюни, флората и/или фауната, замърсяване на околната среда, пожар и/или други вредни последици за природата, наказанието е глоба в размер на 1000 лв. Лицето, извършило деянието, носи и имуществена отговорност за причинените вреди.

За предоставящите обособени терени за къмпингуване в нарушение на съответната разпоредба ще има с глоба 3000 лв. или имуществена санкция в размер на 5000 лв., пише още в готвените промени от министерството на Николина Ангелкова.

Междувременно тази вечер природозащитници готвят поредния протест пред президентството с искане държавният глава да наложи вето на одобрените вече разпоредби. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама